QR codes

Zijn ze gevaarlijk?

Nee, maar weet je dat je met een QR code ook hele kwalijke dingen kan doen? Allereerst weet wat je scant. Sommige organisaties gebruiken de QR code om de klant een tijdsbesparing te geven bij een Bankhandeling. Bijvoorbeeld de ING heeft een mooie manier om snel geld over te maken met een QR code. Gelukkig kan daar niets mis gaan want je zit immers in de veilige Bankomgeving en daar heb je geen pottenkijkers. Het wordt een ander verhaal als Jan en alleman je een QR code gaan sturen.
Weet wat je scant

Je kent het vast wel, alle Apps van de Banken hebben de mogelijkheid om te scannen. Je betaald een product dat je online gekocht hebt op een snelle en gemakkelijke manier. Maar hoe zit het dan met al die andere scans die je uit dient te voeren, zoals DiGiD waar je de mogelijkheid hebt om een ID bewijs te gebruiken om in te loggen op de website. Dat is gelukkig veilig maar niemand weet wat er met die gegevens gebeurd. Ik ook niet. Daarom log ik op mijn DiGiD in met het "ouderwetse" wachtwoord en inlogcode. Jammer genoeg zijn er ook nog andere website waar je de scanner kunt gebruiken. Ja... Jammer genoeg want als je een QR code toegestuurd krijgt van een potentiƫle koper op marktplaats of een andere handelssite dan moet je gelijk afhaken. Het is dan met 100% een oplichter. Andere websites van de gemeente en de overheid zijn over het algemeen wel te vertrouwen.
Publieke QR codes

Soms zie je in de stad een sticker aan een paal of iets dergelijks met de tekst Scan me. Het belooft dan een leuk plaatje of filmpje. Er zitten echter grote risico`s aan vast als je dit doet. Een oplichter of hacker kan de Code gemanipuleerd hebben met een kwaadaardige code. Er zijn duizenden websites die besmet zijn met een virus. Normaal grijpt het antivirusprogramma in als zo`n site besmet is met een virus. Maar als de QR code je omleid naar direct een virus dan kan het zijn dat het antivirusprogramma niet ingrijpt. Scan dus nooit vreemde QR codes, die beloven leuke dingen te laten zien. Ook toegestuurde QR codes in je emailprogramma kan je om dezelfde reden maar beter mijden.

Zelf proberen?

Hieronder zie je een QR code die ik gemaakt heb.Je kunt hem gerust scannen want deze is veilig. Je krijgt een tekst te zien, meer niet.


Wat gebeurd er met mijn gegevens?
Tja, dat is maar net de vraag, waar blijven die gegevens en belangrijker wat wordt er mee gedaan. In bepaalde App machtigingen moet je wel even nadenken of je toestemming geeft. Zo zijn er bijvoorbeeld Apps die je locatie willen weten. Een scan App heeft je locatie helemaal niet nodig om goed te kunnen functioneren. Je moet natuurlijk wel toestemming geven aan de App om je camera te mogen gebruiken, anders wordt het een probleem en kan je de scan App niet gebruiken. Maar over het algemeen zijn scan Apps wel veilig en reuze handig. Je kunt er in de bouwmarkt mee nagaan waar een bepaalt product vandaan komt en vaak ook kijken waar het misschien goedkoper is, en dat geldt natuurlijk niet alleen voor de bouwmarkt.
© 2023 Copyright Hansacom