Lees voor
Oplichters op Marketplace
Oplichters heb je overal, op Marktplaats en heel veel andere verkoop websites. Zo ook op Marketplace dat eigendom is vanMeta (Facebook) Het verschil met Marktplaats is dat er veel regionale verkopers zijn die dan uitsluitend te vinden zijn voor u als u de locatie van je computer kenbaar maakt. Voorbeeld u woont in Rotterdam, dan kunt u op basis van de locatie van uw systeem groepen vinden die in en rond Rotterdam zitten.
Is Marketplace veilig?
Dat hangt er vanaf hoe goedgelovig u zelf bent. Soms wordt er ook gevraagd om via internetbankieren geld over te maken, niet doen dus.
Verzendlabel methode
Koopt u weleens iets via Facebook Marketplace? Dan moet u goed opletten: er is een ook een andere oplichtingstruc. Oplichters vragen u via WhatsApp om naar een valse 'Facebook'-pagina te gaan waar u een PostNL-verzendlabel kunt maken. Dat klinkt in theorie best handig, maar in werkelijkheid geeft u daarmee inloggegevens voor internetbankieren aan oplichters. Hoe werkt het, en waar moet u op letten? Wij leggen het hieronder uit. U komt via Facebook Marketplace in contact met een verkoper die iets aanbiedt waar u in geïnteresseerd bent. Er worden wat berichten uitgewisseld, jullie worden het snel eens over de prijs, en vervolgens is het slechts een kwestie van de formaliteiten afwikkelen, zoals de betaling en verzending. En juist daar gaat het mis. De zogenaamde verkoper vraagt u op een zeker ogenblik namelijk om een PostNL-verzendlabel te maken via Facebook. U krijgt een link naar een valse website toegestuurd en daar moet u even inloggen op uw bankrekening, zodat u de verzendkosten voor het product vooraf al betaalt. Althans, dat is het excuus.
De Koeriers methode
U heeft een artikel te koop gezet op Marketplace van Facebook en u krijgt een reactie. De persoon die reageert zegt dat hij bijvoorbeeld niet thuis is maar in het buitenland verblijft. Hij doet een voorstel om een koerier te sturen en het geld door de koeriersdienst aan u te laten betalen. Maar omdat het (veel) geld is wil diegene een soort verzekering afsluiten dat het allemaal legaal en veilig gebeurt.
Hij vraagt aan u om zogenaamde tegoedkaarten te kopen (dat kan van alles zijn) en vraagt dan om de kaarten mee te geven aan de koerier. De waarde van die kaarten is vaak € 50,- Hij beloofd als het artikel bij hem bezorgd is dat hij het geld van de kaarten terug zal storten op uw rekening. Gelooft u het zelf? Nee natuurlijk niet, het geld en het artikel ziet u nooit meer terug Dat is de meest gebruikte manier. Er zijn nog andere manieren om u het geld afhandig te maken maar deze is favoriet bij de oplichters.
Zit de koerier ook in het complot? JA!
Klik op de afbeelding voor een vergroting