Lees voor
Oppassen met wie u chat

U begrijpt het misschien al, deze whats-app chat is een geval van oplichting. Steeds meer mensen worden er ondanks de waarschuwingen in de media slachtoffer van criminelen die je op deze manier geld afhandig proberen te maken.
Dit noemen ze Whats app fraude, maar er zijn nog veel meer manieren om mensen op te lichten met behulp van de smartphone.
Maar Whats app fraude blijft het meest lucratief voor criminelen. Moet ook gezegd worden dat de Banken het inmiddels een beetje zat zijn om iedereen schadeloos te stellen, waarschijnlijk zal daar ook ooit een eind aan komen.
Banken zijn immers niet verplicht om schade te vergoeden van geld dat overgemaakt is naar een crimineel. Je maakt het tenslotte zelf over.
Natuurlijk is dit niet de enige vorm van fraude, hiernaast staan nog een paar tips.
Doe er uw voordeel mee.

Fake WhatsApp gesprek

Tips
Verkoopsites
Als u een advertentie plaatst op een verkoopsite maak dan meteen duidelijk dat er alleen gecommuniceerd wordt via email of telefoon. (gesprek) Zet in de advertentie geen contact via Whatsapp te accepteren. Proberen ze toch via Whatsapp contact met je op te nemen ga er dan vanuit dat het een oplichter is. Een aanrader is dan om gelijk het nummer te blokkeren. U kunt ook een bericht in de advertentie zetten dat u alleen reageert op telefoonnummers die zichtbaar zijn.
Bel eens op
Vertrouwt u het telefoonnummer niet bel er dan naar op. Als er op dat nummer nooit opgenomen wordt dan moet u goed oppassen met wie u in zee gaat.
Doe het op uw manier
Beter niks verkocht dan al je geld kwijt. Dat wil zeggen, als de koper niet wil doen wat u wilt kap dan de verkoop af. Oplichters zullen zo op je inpraten dat je toch hun manier kiest om het artikel te verkopen. Wees u er van bewust dat u met een bevestiging uw hele identiteit kwijt kan raken.

Handel veilig
Als u handelt doe het dan veilig. Marktplaats heeft een mogelijkheid om via hun systeem te mailen en contacten te onderhouden met de kopers of verkopers. Gebruik die ook. De andere partij komt op die manier nooit achter uw email adres. Wel zo veilig want een oplichter zal uitsluitend buiten Marktplaats om willen communiceren.

Aangifte doen?

Als u beroofd bent van uw geld moet u wel aangifte doen om uw geld terug te krijgen van de Bank.
Dat kan op verschillende manieren.
Tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk om op een Politiebureau aangifte te doen.
Er zijn nog wel andere manieren hieronder staan ze beschreven.