Lees voor
Waarom niet doen?
Een geldezel kan je worden als je, je Bankpas uitleent aan een bekende of helemaal riskant, aan een vreemde. Het komt vaak voor bij jongeren die het aantrekkelijk vinden om snel even wat geld (bij) te verdienen. Niets is echter minder waar want je kan er juist heel veel geld mee verliezen. Zeker op de lange termijn want als je eenmaal gesnapt bent dan heeft dat kwalijke gevolgen. Hiernaast kun je lezen wat die kunnen zijn.
Hypotheek afsluiten
Stel dat je gepakt wordt als je 18 jaar bent en je wil een huis kopen. De notitie achter je naam blijft 8 jaar staan. Dan kan je pas een huis kopen als je 26 jaar bent. Hou er rekening mee dat ondanks dat je na die periode gevrijwaard bent ; het wel bekend blijft dat je ooit een geldezel bent geweest.
Geen Bankrekening
De Bank heft gelijk je rekening op als blijkt dat je een geldezel ben of bent geweest. Het is ook onmogelijk om een rekening te openen bij een andere Bank, want je gegevens worden gedeeld met alle andere Banken in Nederland. Je hebt dus geen Bankrekening meer.
Je hebt een strafblad
Als je gaat solliciteren dan kan je geschiedenis voor problemen zorgen. Zeker als dat bij een financiële instelling is. Je hebt een stempel waar je maar moeilijk van af zal komen. Ook een baan bij de overheid zit er niet in want die kijken verder terug dan 8 jaar.
Je wordt vervolgd
Je wordt dus vervolgd en dat kan van invloed zijn bij een eventuele sollicitatie of bij vrijwilligerswerk. Een baan bij de overheid kan je vergeten
Werken is moeilijk
Een leuke vakantiebaan zit er ook niet in voor je, Laat staan een vaste baan. Een werkgever moet je salaris op een rekening van de Bank storten. Heb je die niet dan krijg je doorgaans ook de baan niet
Een uitkering aanvragen
Een uitkering aanvragen is een probleem want je moet een Bankrekening hebben. Op een rekening van een ouder storten kan er voor zorgen dat die bijvoorbeeld geen huursubsidie meer krijgt omdat het jaarinkomen dan te hoog is.Op een rekening storten van iemand die al een uitkering heeft is niet mogelijk. In het ergste geval moet je 1 maal per maand naar de gemeente kas om daar je uitkering uit te laten betalen.
Geen telefoon abonnement
Het abonnement wordt per maand afgehouden van je, daar heb je hem weer, je Bankrekening. Tenzij je iemand vindt die voor jou een abonnement wil afsluiten is dit de komende 8 jaar niet mogelijk.
Geen verzekering
Je bent geslaagd voor je rijexamen en wil een verzekering afsluiten, dat gaat dus ook niet want een verzekering maatschappij houdt automatisch via een machtiging per maand of per jaar de premie in.
Vrijwilligerswerk
Je wilt misschien wel vrijwilligerswerk gaan doen. Dan kan dat een probleem zijn. Je hebt immers een aantekening staan van Geldezel. Dan kan het zijn dat je voor bepaalde functies niet in aanmerking kom. Bijvoorbeeld in de financiële sector waar geld in omgaat. ook een simpele kantine job op een voetbalvereniging kan tot problemen leiden. Denk al met al goed na voor je ja zegt als iemand aan je vraagt of hij of zij je Bankrekening mag gebruiken. Vraag jezelf af waarom diegene zijn eigen Bankrekening niet gebruikt.