Lees voor
Werkwijze
De oplichter benaderd u met het verhaal dat hij interesse heeft in het artikel dat u te koop hebt gezet op bijvoorbeeld Marktplaats of Marketplace ( Facebook ) Hij wil het artikel wel kopen maar hij is ook een paar keer opgelicht en durft niet zomaar geld te storten op uw Bankrekening. ( dit verhaal komt natuurlijk alleen voor bij verzenden van het artikel en niet bij afhalen ) Nu doet hij u een verzoek om 1 eurocent over te maken naar zijn Bankrekening om te controleren of u echt diegene bent die u zegt dat u bent. Maar hij vraagt dat niet te doen naar zijn directe rekening maar hij stuurt u een Tikkie of een betaalverzoek middels een link die hij u toestuurt via Whats-App. Als u daar op klikt dan ziet u een betaalverzoek van uw eigen Bank. ( onthoud dat hij even daarvoor heeft gevraagd welke Bank u heeft. ) U logt in op uw Bankaccount en maakt nietsvermoedend 1 eurocent over. Maar u krijgt een melding dat er iets niet gelukt is en probeert het misschien nog een keer. En weer lukt het niet. De oplichter zegt dat ook tegen u en na een paar keer proberen haakt deze af. U denkt nou ja, dan een andere koper afwachten. Wat er in die tijd achter de schermen gebeurt terwijl u de computer weer uit zet is; dat uw Bankrekening helemaal leeggeplunderd wordt.
De eigenaar is bekend dus de Bank vordert het geld terug?
Nee! Want het geld is allang opgehaald door een handlanger die een telefoontje heeft gehad van de oplichter en het geld van de Bankrekening af heeft gehaald
Maar ze weten zijn naam toch?
Ja ze weten een naam maar dat is altijd een geldezel die zijn Bankrekening ter beschikking heeft gesteld in ruil voor een klein bedrag.
Maar de overdracht mislukte toch?
Nee, helaas het mislukte niet, tenminste niet voor de oplichter. De link die u toegestuurd werd was niet van uw Bank maar van de oplichter die een goedgelijkende namaak website heeft waar hij rustig mee kon kijken met wat u allemaal invoerde in het schermpje " gebruikersnaam en wachtwoord." U heeft dus uw inlog gegevens aan de oplichter gegeven. Die logt gelijk in en pikt uw geld. Vaak is het zo dat de Bank het ook opvalt dat er ineens een groot bedrag afgeschreven wordt van uw Bankrekening en deze zullen u gaan bellen met de vraag of u dat bent die dat geld heeft overgeschreven. Soms is dat dan te laat
Onderstaand bericht is fake
Maak nooit geld over via een andere weg dan via de Bank of de Bank-app. Het voordeel is dat als u geld over wil maken en dat doet via de App van de Bank dat u altijd moet bevestigen via de App. Ook als u geld overmaakt van uw account op de Computer moet u bevestigen vanaf de App. Dat is een stuk veiliger.
Over Tikkie
Het Tikkie verzoek is altijd blauw
Het adres van Tikkie eindigd op ME en niet op NL
Het is dus https://www.tikkie.me (zonder cijfers en letters er tussen)