Whats-app fraude

Alarmbellen

Hieronder zie je een gesprek dat via Whats-app plaats heeft gevonden.
De oorzaak

Je begrijpt het misschien al, deze whats-app chat is een geval van oplichting. Steeds meer mensen worden er ondanks de waarschuwingen in de media slachtoffer van criminelen die je op deze manier geld afhandig proberen te maken.
Dit noemen ze dan Whats app fraude, maar er zijn nog veel meer manieren om mensen op te lichten met behulp van de smartphone.
Maar Whats app fraude blijft het meest lucratief voor criminelen. Moet ook gezegd worden dat de Banken het inmiddels een beetje zat zijn om iedereen schadeloos te stellen, waarschijnlijk zal daar ook een eind aan komen.
Banken zijn immers niet verplicht om schade te vergoeden van geld dat overgemaakt is naar een crimineel. Je maakt het tenslotte zelf over.
Natuurlijk is dit niet de enige vorm van fraude, hienaast staan nog een paar tips.
Doe er je voordeel mee.

Tips

Verkoopsites
Als je een advertentie plaatst op een verkoopsite maak dan meteen duidelijk dat er alleen gecommuniceerd wordt via email of telefoon. (gesprek) Zet in de advertentie geen contact via Whatsapp te accepteren. Proberen ze toch via Whatsapp contact met je op te nemen ga er dan vanuit dat het een oplichter is. Een aanrader is dan om gelijk het nummer te blokkeren. Je kunt ook een bericht in de advertentie zetten dat je alleen reageert op telefoonnummers die zichtbaar zijn.

Bel eens op

Vertrouw je het telefoonnummer niet bel er dan naar op. Als er op dat nummer nooit opgenomen wordt dan moet je goed oppassen met wie je in zee gaat.

Doe het op jouw manier

Beter niks verkocht dan al je geld kwijt. Dat wil zeggen, als de koper niet wil doen wat jij wil kap dan de verkoop af. Oplichters zullen zo op je inpraten dat je toch hun manier kiest om het artikel te verkopen. Wees je er van bewust dat je met een bevestiging je hele identiteit kwijt kan raken.

Handel veilig

Als je handelt doe het dan veilig. Marktplaats heeft een mogelijkheid om via hun systeem te mailen en contact te onderhouden met de koper of verkoper. Gebruik die ook. De andere partij komt op die manier nooit achter je email adres. Wel zo veilig want een oplichter zal uitsluitend buiten Marktplaats om willen communiceren.
© 2023 Copyright Hansacom