Facebook fraude Marketplace

Oplichters op Marketplace

Oplichters heb je overal, op Marktplaats en heel veel andere verkoop websites. Zo ook op Marketplace wat je bij Facebook kan vinden . Marketplace is eigendom van Meta. Het verschil met Marktplaats is dat er veel regionale verkopers zijn die dan uitsluitend te vinden zijn voor jou als je de locatie van je computer kenbaar maakt. Voorbeeld je woont in Rotterdam, dan kan je op basis van je locatie van je systeem groepen vinden die in en rond Rotterdam zitten.

Is Marketplace veilig?
Dat hangt er van af hoe goedgelovig je zelf bent.
Soms wordt er ook gevraagd om via internetbankiern geld over te maken...niet doen dus.

Verzendlabel methode.
Koop jij weleens iets via Facebook Marketplace? Dan moet je goed opletten: er is een ook een andere oplichtingstruc. Oplichters vragen jou via WhatsApp om naar een valse 'Facebook'-pagina te gaan waar je een PostNL-verzendlabel kunt maken. Dat klinkt in theorie best handig, maar in werkelijkheid geef je daarmee inloggegevens voor internetbankieren aan oplichters. Hoe werkt het, en waar moet je op letten? leg ik je hieronder uit.

Je komt via Facebook Marketplace in contact met een verkoper die iets aanbiedt waar je in geïnteresseerd bent. Er worden wat berichten uitgewisseld, jullie worden het snel eens over de prijs, en vervolgens is het slechts een kwestie van de formaliteiten afwikkelen, zoals de betaling en verzending. En juist daar gaat het mis.

De zogenaamde verkoper vraagt jou op een zeker ogenblik namelijk om een PostNL-verzendlabel te maken via Facebook. Je krijgt een link naar een valse website toegestuurd en daar moet je even inloggen op je bankrekening, zodat je de verzendkosten voor het product vooraf al betaalt. Althans, dat is het excuus.

Een voorbeeld van het zogenaamde verzendlabel zie je hiernaast
Klik op de foto voor een vergroting.
De koerier methode

Je hebt een artikel te koop gezet op Marketplace van Facebook en je krijgt een reactie.
De persoon die reageert zegt dat hij bijvoorbeeld niet thuis is maar in het buitenland verblijft.
Hij doet een voorstel om een koerier te sturen en het geld door de koeriersdienst aan je te laten betalen.

Maar omdat het (veel) geld is wil diegene een soort verzekering afsluiten dat het allemaal legaal en veilig gebeurt.
Hij vraagt aan je om zogenaamde tegoedkaarten te kopen (dat kan van alles zijn) en vraagt dan om de kaarten meet tegeven aan de koerier.
De waarde van die kaarten is vaak € 50,-
Hij beloofd als het artikel bij hem bezorgd is dat hij het geld van de kaarten terug zal storten op je rekening.
Geloof je het zelf? Nee natuurlijk niet, het geld en het artikel zie je nooit meer terug

Dat is de meestgebruikte manier. Er zijn nog andere manieren om u het geld afhandig te maken maar deze is favoriet bij de oplichters.

Zit de koerier ook in het complot? JA!
© 2023 Copyright Hansacom