Aangifte doen

Moet ik aangifte doen?

Niets moet maar als niemand aangifte doet dan blijft het probleem bestaan zo simpel is dat.
En als je aangifte doet is de Politie daar blij mee want het kan zo maar zijn dat jouw aangifte net dat beetje extra is waardoor ze iemand kunnen aanhouden.

Wie zijn die oplichters?

Kort gezegd; voornamelijk de Russen. Daar komen de meeste oplichters vandaan die de grote klappers maken zoals een bedrijf gijzelen met ransomeware. Misschien ken je het wel uit de media, ze sturen je een mailtje met een bijlage je opent het en boem, alle bestanden zijn niet meer te benaderen of te openen. Alleen als je betaald krijg je weer toegang tot je bestanden.
Whats-App fraude in Nederland komt meestal voor door jonge gassies die even een tooltje downloaden van het darknet en daarmee mensen oplichten.

Have i been pwned?

Het kan zomaar zijn dat je email gebruikt wordt door een hacker die je email gehackt heeft zonder dat je dat wist. Dat kun je controleren door te klikken op de link hieronder.

Oplichting voorkomen


Daar zijn een aantal vuistregels voor:

Handel niet buiten Marktplaats om.

Ga niet in op Bankmedewerkers ook niet als het nummer verschijnt in het telefoonscherm. Het kan dan spoofing zijn. Hang gelijk op en bel zelf de Bank op en vraag of ze je gebeld hebben.

Bel nooit terug naar onbekende nummers uit het buitenland

Heeft iemand een ander telefoonnummer uit de Whats-App lijst? Bel altijd naar het nummer van diegene die je al hebt om te controleren of het waar is. Maak nooit geld over, ook niet aan een familielid.

Banken bellen nooit op om je geld op een "veilige" rekening te zetten.
Ook vragen ze nooit om in te loggen op je Bankrekening.

Krijg ik de schade vergoed?

Dat hangt van een paar dingen af. Als je ondernemer bent dan kan je naar je geld fluiten want die worden niet schadeloos gesteld.
Ben je particulier dan ligt dat anders. (Hou wel in je achterhoofd dat de Banken niet verplicht zijn om de schade te vergoeden.)
Dan kan de Bank uit coulance de schade vergoeden.
Schaamte

Als je opgelicht wordt is er geen reden om je daarvoor te schamen. Het komt in iedere laag van de bevolking voor, jong, oud, hoog opgeleid en laag opgeleid. Jij bent niet fout maar diegene die je oplicht. Ook is het niet dom want geloof het of niet; er zijn ICT'ers die opgelicht worden.
Was het vroeger zo dat als je een mailtje kreeg van een oplichter dat het dan vol met spel en taalfouten stond. De technologie van het internet is voor een grote groep tè snel gegaan en niet meer bij te benen. Daar komt ook bij kijken dat de oplichters steeds gewiekster worden in het oplichten van mensen.
Waar aangifte doen?


Maak een screenshot
Het helpt bij de aangifte om bewijsmateriaal te hebben. Je kan met een telefoon een screenshot maken, hoe je dat doet kun je lezen door op de link te klikken hieronder.

© 2023 Copyright Hansacom